Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

                                 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.  

"Λευκές εκπλήξεις/ομορφιές" περιμένουν τις επόμενες ώρες απόψε (κυρίως από αργά) και έως το χάραμα αύριο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ...  ;) 

Καλό βράδυ Παρασκευής !! Δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τα πράγματα συγκριτικά με αυτά που σας έγραψα χθες φίλες και φίλοι ... Πάμε να δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να περιμένουμε καιρικά τις επόμενες ώρες αλλά και αύριο Σάββατο 16/01/2021 στα μέρη μας.  :) 

Απόψε ήδη λίγο ΠΡΙΝ τα μεσάνυχτα σταδιακά θα ξεκινήσουν κάποιες τοπικές βροχές/μπόρες (πιθανότητα και για σποραδική καταιγίδα ιδιαίτερα σε θαλάσσια/παραθαλάσσια σημεία). Τα φαινόμενα ΜΕΤΑ τα μεσάνυχτα θα γίνουν περισσότερα και θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού. Η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί έως και το χάραμα του Σαββάτου (πιθανότητα και για τοπική χαλαζόπτωση). 

Παράλληλα όμως και καθώς ο υδράργυρος θα κατρακυλά ολοένα και περισσότερο μέσα στη νύχτα και εξαιτίας του ανατολικού ρεύματος που θα επικρατήσει (θα βοηθήσει και αυτό με τη σειρά του στα παρακάτω που θα διαβάσετε), σχετικά γρήγορα στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του Παντοκράτορα και ενώ θα ξεκινήσει με χιονόνερο , λίγο αργότερα θα το γυρίσει σε ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ. Ο λόγος αρχικά για πολύ ψηλά βέβαια και συγκεκριμένα από τα 800 μέτρα και άνω , επί ευκαιρία από αυτό το υψόμετρο και πάνω η πιθανότητα για χιονόστρωση ή έστω ένα δυνατό πασπάλισμα βρίσκεται στο 70 %. Στη συνέχεια μέσα στη νύχτα τα επίπεδα παγοποίησης , δηλαδή χιονόπτωσης θα κατέβουν έως περίπου και τα 700 μέτρα . Στο κομμάτι 700 με 800 μέτρα η πιθανότητα για κάποιο πασπάλισμα ανέρχεται γύρω στο 50%. Λίγο πριν το χάραμα και έως νωρίς το πρωί χιονόπτωση ή νιφαδόπτωση είναι πιθανό να παρατηρηθεί και κάπως χαμηλότερα, δηλαδή  έως περίπου τα 600 μέτρα . Στο κομμάτι 600 με 700 μέτρα η πιθανότητα για ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ "μερικό πασπάλισμα" σε κάποια σημεία κυρίως περισσότερο στις "γνωστές" επιφάνειες , είναι φανερά μικρότερο αλλά υπαρκτό και ανέρχεται στο 30% με 40 %. 

Και βρισκόμαστε πλέον στο Σάββατο , όπου τα φαινόμενα της περασμένης νύχτας φανερά εξασθενημένα πλέον και λιγότερα σε "ποσότητα" αλλά και ένταση  θα συνεχιστούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  έως και τις πρωινές ώρες (κυρίως νωρίς). Αργότερα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει ΣΧΕΤΙΚΗ βελτίωση . Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε να κάνουμε με κατά διαστήματα τοπικές συννεφιές αλλά και ορισμένα ανοίγματα/διαστήματα ηλιοφάνειας (κατά τόπους αρκετά μεγάλα) καθώς και μια μικρή πιθανότητα κάπου οπουδήποτε στο νομό να υπάρξει ένα πέρασμα τοπικού χαρακτήρα ψιχάλας ή σύντομης βροχόπτωσης (επιλεκτικότατα ίσως και λίγο χαλαζάκι), γενικά λιγοστά έως ελάχιστα πράγματα όμως και αν τελικά καταφέρουν να συμβούν.

Άνεμοι αρχικά βορειοανατολικοί μέτριοι και σε ορισμένα υψώματα και τοπικά στα ανοιχτά έως ισχυροί. Και στο δεύτερο μισό της ημέρας βορείων διευθύνσεων μέτριοι μέχρι ισχυροί και σε τοπικό επίπεδο παροδικά έως και πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση με τον κατά τόπους δυνατό βοριά να κάνει την αίσθηση του κρύου ακόμη  μεγαλύτερη. Μάλιστα για πρώτη φορά φέτος ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές αργά το μεσημέρι θα είναι μονοψήφιες (θα υπάρξουν βέβαια και ορισμένες μικρές εξαιρέσεις) , κάτι φυσικά το απόλυτα φυσιολογικό για τα μέσα του Χειμώνα που βρισκόμαστε!  

Καλό ξημέρωμα !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου